Laadpalen checklist? Het kopen van een elektrische auto betekent uiteraard dat je ook graag met een aantal extra factoren rekening zal willen houden. Dit betekent namelijk dat je niet langer zomaar naar een tankstation kan rijden om even te gaan tanken. Je zal er altijd op toe moeten zien dat de ingebouwde batterij over voldoende beschikbare capaciteit beschikt om je precies naar de locaties te brengen waar je heen wenst te gaan. Omdat het kopen van een elektrische auto voor veel mensen nog enigszins een sprong in het diepe is moet het gezegd dat het altijd de moeite waard kan zijn om rekening te houden met punten zoals vastgelegd in een speciale laadpalen checklist. Wij hebben er alvast een gedetailleerde voor jou gemaakt!
Is een laadpaal vereist of niet?
In eerste instantie moet je, je altijd de vraag stellen of het wel een vereiste is om gebruik te maken van een laadpaal. Volgens veel mensen is het antwoord op deze vraag indien zij gebruik willen maken van een elektrische auto voor de hand liggend. Toch is het zo dat er op de markt ook een alternatief bestaat. Op het ogenblik dat je een elektrische auto koopt zal je namelijk veelal altijd van de constructeur een speciale kabel meegeleverd krijgen. Met behulp van deze kabel en een speciale adapter is het altijd mogelijk om je auto ’s nachts (zeer belangrijk!) gewoon op te laden via het stopcontact.
Op het ogenblik dat je er voor hebt gekozen om zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van je woning is het bovendien ook mogelijk om je auto op deze manier tijdens de dag op te laden. Het feit dat een dergelijke laadkabel ook perfect kan voldoen zorgt er in ieder geval voor dat het kopen van een laadpaal niet echt een vereiste is.
Waarom een laadpaal kopen?
Veel mensen geven er ondanks bovenstaande toch de voorkeur aan om een laadpaal te kopen. Het ziet er niet alleen allemaal een stuk professioneler uit, daarnaast is het ook nog eens zo dat gebruikmaken van een laadpaal een behoorlijk stuk veiliger is in vergelijking met zomaar een kabel te gebruiken. Dit onder meer omdat er door het gebruik van een laadpaal niet alleen een groter vermogen kan worden gerealiseerd, daarnaast kan het risico op oververhitting ook nog eens tot een absoluut minimum worden beperkt.
Een ander voordeel welke is verbonden aan het kopen van een laadpaal is terug te vinden in het feit dat deze je elektrische auto een behoorlijk stuk sneller kan opladen in vergelijking met een gewone laadkabel. Door middel van een laadpaal het is dan ook veelal mogelijk om je elektrische auto volledig op te laden binnen een tijdspanne van ongeveer 6 uur. Kies je er voor om gebruik te maken van een gewone kabel die je aansluit met een adapter op je auto? Dan zal je kunnen vaststellen dat het al snel zo’n 10 uur duurt vooraleer de accu van je auto terug volledig is opgeladen.
Welke laadpaal kopen?
De bovenstaande voordelen maken in één klap duidelijk waarom zoveel mensen er de voorkeur aan geven om toch een laadpaal te voorzien in hun woning. Wanneer ook jij deze keuze hebt gemaakt spreekt het voor zich dat je nog goed zal willen nadenken over het type paal welke je gaat voorzien. Je beschikt op dit vlak dan ook over twee verschillende opties, namelijk:
- Je kiest voor een laadpaal van het merk van de auto waarover je beschikt;
- Je laat de laadpaal van je keuze plaatsen door een energieleverancier;
In de praktijk is de tweede optie doorgaans altijd duurder dan de eerste. Bovendien is het ook zo dat veel mensen het fijn vinden wanneer er een bepaalde gevoel van uniformiteit wordt gecreëerd. Dit betekent dat ze graag zien dat ook de laadpaal van hetzelfde merk is als de auto die men heeft aangekocht. Een bijkomende reden om er voor te kiezen om een laadpaal van het merk zelf te kopen is terug te vinden in de kostprijs welke moet worden betaald.
Een laadpaal die wordt aangekocht via een energieleverancier is in de praktijk namelijk altijd een stuk duurder in vergelijking met deze van het merk zelf. Let wel, indien je, je laadpaal aankoopt bij de leverancier van de auto zelf zal je er rekening mee moeten houden dat je deze standaard zelf moet installeren. Wil je dat niet? Dan moet je een beroep doen op een installateur (vaak gewoon een elektricien) waardoor er extra kosten aangerekend kunnen worden.
Kan je aanspraak maken op subsidies?
Het is algemeen bekend dat de overheid elektrisch rijden zoveel als mogelijk is wil stimuleren. Dat is natuurlijk interessant, want het zorgt er voor dat je op moment van schrijven kan rekenen op tal van verschillende, financiële en fiscale voordelen. Anderzijds moet het gezegd dat de subsidies en andere tegemoetkomingen zich vooral richten op het kopen en rijden met de elektrische auto en niet zozeer op de investering in een laadpaal. Dit althans op nationaal vlak. Wel is het zo dat je altijd even bij de gemeente of stad waarin je woonachtig bent na kan gaan of zij mogelijks een bepaalde tegemoetkoming kunnen aanbieden of niet.