Info & advies over laadpalen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laadpalen subsidieLaadpalen subsidie? Heb je er voor gekozen om te investeren in een elektrische auto? In dat geval zal je ongetwijfeld ook een geschikte laadpaal willen voorzien. Het kopen van een laadpaal is uiteraard een extra kost waardoor veel mensen hier eigenlijk niet op zitten te wachten. Je kan er tegenwoordig dan wel voor kiezen om ook op een groot aantal openbare plaatsen elektriciteit af te nemen voor je elektrische auto, maar toch spreekt het voor zich dat je wellicht graag ook een oplaadmogelijkheid bij je thuis zal willen hebben. Ben jij ook van plan om te investeren in een laadpaal, maar zou je graag eerst te weten willen komen of je nu mogelijks aanspraak kan maken op een laadpalen subsidie of niet? De informatie welke is terug te vinden op deze pagina geeft een antwoord op al jouw vragen!

*Tip!
Laadpaal kopen? Vraag eerst gratis offertes op maat aan. Bespaar op deze manier tot wel 30% op de kosten!

 

Financiële tegemoetkomingen voor elektrische auto’s

Eén van de belangrijkste redenen waarom zeer veel mensen er tegenwoordig voor kiezen om te investeren in een elektrische auto evenals de nodige laadpalen is terug te vinden in het feit dat dit fiscaal en dus ook financieel interessant is. Vanuit de overheid worden er dan ook diverse financiële tegemoetkomingen aangeboden aan elektrische rijders. Welke tegemoetkomingen dit precies zijn wordt duidelijk mits het onderstaande overzicht:

 

  1. Mogelijke vrijstelling van BPM;
  2. Een belastingvoordeel voor bedrijven;
  3. Een potentieel voordeel op de motorrijtuigenbelasting of MRB;

 

Bovenstaande voordelen zijn uiteraard vooral bestemd voor elektrische rijders in het algemeen en slaan niet zozeer op laadpalen. Dat is inderdaad goed opgemerkt. Voor laadpalen geldt namelijk dat er geen sprake is van een echte subsidie op nationaal niveau. Wel is het zo dat heel wat steden en gemeenten er voor hebben gekozen om met een dergelijke regeling uit te pakken. Zo kan je wellicht alsnog besparen op de aankoop en plaatsing van je laadpalen.

Laadpalen subsidie voor particulieren

Op het ogenblik dat je alle financiële tegemoetkomingen voor laadpalen of elektrische voertuigen voor particulieren gaat bekijken wordt het meteen duidelijk dat de focus echt wel ligt op het stimuleren van elektrisch rijden op zich. Dit uit zich niet alleen in een fiscaal voordeel zoals de vrijstelling van BPM, maar ook in het feit dat je bijvoorbeeld een gunstige lening kan afsluiten voor het kopen van een elektrische auto. Helaas betekent dit ook dat er op nationaal vlak geen specifieke tegemoetkomingen zijn voor wat het aanschaffen van een laadpaal voor particulieren betreft. Anderzijds is het wel zo dat de kostprijs voor dergelijke palen inmiddels aardig is gezakt waardoor ze meer dan betaalbaar zijn geworden.

Laadpalen subsidie voor bedrijven

Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven kunnen genieten van fiscale voordelen voor elektrisch rijden. Niet alleen is er het fiscale voordeel op de aankoop van een elektrische auto, daarnaast is het ook nog eens zo dat de aankoop en installatie van een laadpaal kan worden ingeboekt als bedrijfskost. Dit betekent dat een investering in het milieuvriendelijker maken van je wagenpark en infrastructuur er ook nog eens voor zorgt dat je onderneming een voordeel geniet voor wat haar belastingen betreft.

Regionale subsidies voor laadpalen

Niet alleen op landelijk vlak kan je rekenen op verschillende subsidies of financiële tegemoetkomingen voor wat elektrisch rijden betreft. Ook vanuit de gemeenten is het mogelijk dat er een bepaalde premie wordt aangeboden die elektrisch rijden moet stimuleren. Welke subsidies dit precies zijn is uiteraard geheel afhankelijk van de gemeente in kwestie. Vooraleer over te gaan tot het aanschaffen van een elektrische auto en / of een laadpaal is het in ieder geval aan te raden om even goed bij de gemeente aan te gaan op welke financiële tegemoetkomingen je precies kan rekenen. Alleen op deze manier zorg je er voor dat je alle mogelijkheden op dit vlak echt optimaal kunt benutten. Hou er tot slot wel rekening mee dat er ook aan het verkrijgen van regionale subsidies voor laadpalen steeds bepaalde voorwaarden zijn verbonden waaraan moet worden voldaan.

Zijn subsidies voor laadpalen vereist?

Ondanks het feit dat elektrisch rijden aanzienlijk wordt gestimuleerd moet het gezegd dat er voor het aanschaffen van laadpalen eigenlijk verrassend weinig financiële tegemoetkomingen worden aangeboden. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat heel wat automerken die elektrische auto’s produceren er voor kiezen om zelf bepaalde laadpalen aan te bieden. Deze laadpalen worden dan (in vergelijking met de exemplaren die je bijvoorbeeld via een energieleverancier kan bestellen) heel wat voordeliger aangeboden. Voor Tesla geldt bijvoorbeeld dat er reeds een speciale laadpaal kan worden aangekocht die reeds begint ergens rond de 530 euro. Dit in vergelijking met een laadpaal bij een energieleverancier welke al snel 200 euro meer kan kosten. In ieder geval, ondanks het feit dat veel mensen vrezen dat het kopen van een laadpaal voor hun elektrische auto altijd gepaard gaat met zeer hoge kosten is dat in de praktijk dus zeker en vast lang niet altijd het geval, in tegendeel.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Updates in de laadpalen wereld

augustus 17, 2021

Steeds meer wordt er overgestapt van op brandstof rijdende auto’s naar elektrische

Met het oog op de toekomst: nieuws over laadpalen en elektrische auto’s

juli 26, 2021

Het rijden met elektrische auto’s wordt steeds meer gestimuleerd en we zien

De ontwikkelingen van laadpalen

juli 8, 2021

Je hebt hem misschien al aan huis of je hebt er een