Info & advies over laadpalen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Elektrisch rijden is in een steeds duurzamer wordende maatschappij niet meer weg te denken. Met elektrisch rijden rijd je deels of helemaal op elektriciteit, waardoor benzine en diesel overbodig zijn geworden. Het resultaat: minder broeikasgassen in de atmosfeer en dus een schonere lucht. Elektrisch rijden is dientengevolge de toekomst. Wanneer je een elektrische auto rijdt, wil je natuurlijk niet als beloning je auto’s kilometers van je huis af zetten zodat deze aan een publieke laadpaal kan opladen met alle gevolgen van dien. Een voordeel van een laadpaal aan huis is dat je je auto voor de deur kunt opladen. Meer voordelen van een thuislader en nog veel meer zal de rest van dit blog behandelen.

De voordelen van een thuislader

Een laadpaal aan huis heeft als belangrijkste voordeel dat je jouw elektrische auto voor de deur kunt opladen, waardoor je een oogje in het zeil kunt houden. Dat is echter niet het enige voordeel:

 • Thuis laden is goedkoper dan laden bij een openbare laadpaal.
 • Wachten tot een paal vrij komt, is over.
 • In de nacht laden is een mogelijkheid, waardoor je altijd met een volle accu op pad gaat.
 • Maak je thuislader openbaar en verdien geld doordat anderen jouw laadpaal delen.
 • Gebruik je groene stroom en rijd volledig duurzaam.
 • Sla energie in je auto op.
 • Je kunt gebruikmaken van smart laden, waardoor het laden nog goedkoper kan.

Waarop letten, wanneer je een privé laadpunt koopt?

Een laadpunt voor thuis is niet iets dat je zo maar even koopt. Wanneer je een eigen oprit, garage of parkeerplaats hebt, kun je jouw laadpaal gemakkelijk daar installeren. Je moet echter bij je keuze voor een laadpaal ook op de technische aspecten letten, zoals:

 • Merk van je auto
 • Model van je auto
 • Locatie van de laadpaal
 • Het maximale vermogen van je on-board loader
 • Wordt 1 of 3 fase laden ondersteund?
 • Wil je een laadkabel aan de paal?
 • Wat is de capaciteit van de hoofdaansluiting?
 • Zijn er aanpassingen in je meterkast nodig?
 • Is een verrekening van laadkosten nodig?
 • Wil je een offline of online lader?

Tips bij het kopen

Bovengenoemde technische specificaties moeten goed met elkaar samen kunnen werken en ook goed op elkaar afgestemd zijn. Er zijn allerlei soorten thuisladers beschikbaar, maar de mogelijkheden van je auto, je persoonlijke voorkeuren en je budget bepalen welke lader de beste thuislader voor jouw situatie is. Je kunt ook bij twijfel altijd een expert om hulp vragen. Deze voorzien je van advies en kunnen je ook van dienst zijn bij de aankoop zelf en de installatie van je alarm. Landelijk is er geen subsidie voor de installatie van een privé laadpaal, maar de experts weten ook van welke lokale regelingen je eventueel gebruik zou kunnen maken.

De prijs van een privé laadpaal

Natuurlijk kun je geen eenduidige prijsopgave geven van een privé laadpaal. Door de verschillende technische opties, zoals de laadcapaciteit en de mogelijkheid tot internetverbindingen, kan de ene thuislader duurder uitvallen dan de ander. Grofweg liggen de prijzen van thuisladers tussen de €600 en €1200. De installatiekosten kunnen ook nog verschillen. Dit is mede afhankelijk van of er aanpassingen in je meterkast gemaakt moeten worden en de afstand van de meterkast tot je laadpaal. Laatstgenoemde bepaalt namelijk hoeveel graafwerk er verricht moet worden en de lengte die de kabels moeten hebben. Daarom liggen de kosten van een thuislader plus installatie gemiddeld tussen de €1500 en €2500.

Waarom toch kiezen voor een thuislader?

Deze bedragen klinken hoog, maar weet wel dat de voordelen van een laadpaal aan huis opwegen tegen de kosten. Zeker op de lange termijn. Je betaalt immers geen abonnementskosten, die meestal toch een tientje per maand bedragen. Thuis laden is goedkoper dan publiekelijk laden, want thuis laden kost gemiddeld 21 eurocent per Kilowattuur en openbaar laden tussen de 30 en 59 eurocent per Kilowattuur. En openbaar opladen via een snellader is zelfs nog prijziger.

Zelf opgewekte stroom gebruiken

Elektrisch rijden is al duurzamer te noemen dan rijden op benzine of diesel. Maar waar de elektriciteit vandaan komt, speelt ook een rol op de invloed op het milieu. Gebruik je bijvoorbeeld grijze stroom, dan wordt de stroom die je auto in gaat nog opgewekt in kolencentrales. Je eigen groene stroom opwekken middels zonnepanelen is de beste oplossing. Hiermee laad je je auto op met je eigen opgewekte stroom. De kosten voor zonnepanelen worden steeds lager, waardoor je jouw investering sneller terug verdient. De laadpalen worden daarnaast zo ontwikkeld tegenwoordig dat ze eenvoudig gecombineerd kunnen worden met zonnepanelen tot een samenhangend groen netwerk aan huis.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Updates in de laadpalen wereld

augustus 17, 2021

Steeds meer wordt er overgestapt van op brandstof rijdende auto’s naar elektrische

Met het oog op de toekomst: nieuws over laadpalen en elektrische auto’s

juli 26, 2021

Het rijden met elektrische auto’s wordt steeds meer gestimuleerd en we zien

De ontwikkelingen van laadpalen

juli 8, 2021

Je hebt hem misschien al aan huis of je hebt er een